
Du kan ikke skylde på bilen
Bilene har aldri vært smartere enn nå. Likevel bulker vi stadig mer. – Du må tenke selv, sier bileksperten.
Moderne biler har kameraer og sensorer på alle bauger og kanter. Likevel går skadetallene i været. Det viser tall fra Finans Norge, som samler tall fra forsikringsselskapene.
I 2024 ble det registrert over 385 000 vognskader, som oversatt fra «forsikringsspråket» betyr kollisjonsskader. Det var ny rekord.
– Flertallet av disse skadene skjer i forbindelse med parkering, opplyser rådgiver Jan Fleinsjø i Gjensidige.
Førerassistentene gir falsk trygghet
Flere forhold kan forklare statistikken, mener Fleinsjø. For det første har moderne biler vokst ut av parkeringsplassene, som ikke har blitt større selv om bilene har est ut i lengden og bredden i løpet av de siste tiårene. For det andre er mange deler blitt så dyre at flere velger å utbedre skader gjennom forsikringen i stedet for å ta regningen selv.
– For det tredje kan førerassistentsystemene gi en falsk trygghet. Det må bli konklusjonen når antallet skader øker til tross for ryggekameraer, blindsonesensorer, parkeringssensorer, 360-graderskamera og annen teknologi, sier Fleinsjø.
Dette er fantastiske hjelpemidler – som på ingen måte kan erstatte personen bak rattet, understreker han.
– Det kan virke som om en del bilførere glemmer dette når de i skademeldingen skriver at sensoren ikke varslet dem før det plutselig smalt, sier Fleinsjø. Han mener parkeringsskader ofte skyldes stress og uoppmerksomhet.
– Det er viktig å puste med magen – og samtidig være skjerpet. Det koker ned til at «jeg fører bilen, ansvaret ligger hos meg».
Blir blind og døv av varslingssystemene
Man kan bli «blind og døv» av varslingssystemene, mistenker Fleinsjø. Selv om det piper og blinker, kan man tenke at det er litt mer å gå på – helt til det plutselig ikke er det. Det kan også oppstå situasjoner der kameraer og sensorer svikter.
– Jeg kan vise til min egen bil, som er utstyrt med alle disse systemene. Hvor raskt de varsler meg, avhenger av farten jeg rygger i. I tillegg fungerer sensorer og kameraer naturligvis dårligere når de er tilsmusset av skitt, sier Fleinsjø.
Må lære å bruke de tekniske hjelpemidlene
Fagrådgiver Oda Berger Engelstad i Norges Trafikkskoleforbund (NTSF) registrerer at teknologien utvikles raskt. Som bilførere må vi tilpasse oss og sette oss inn i teknologien slik at vi bruker den riktig.
– I trafikkopplæringen legger vi vekt på at elevene skal lære om teknologien, slik at de forstår og mestrer systemene som kan skrus av og på. I tillegg er det viktig å ha kunnskap om hvordan man håndterer situasjoner der kjøretøyet griper inn i kjøringen, slik at det ikke oppstår farlige situasjoner hvis kjøretøyet har misforstått faresituasjonen, sier hun.
Bruk teknologien og egne sanser
Ekspertenes stjernetips ved parkering er å rygge bilen på plass – og altså å kombinere egne sanser med teknologien i bilen.
– I dag lærer man bort å se seg godt om, både med speil, ryggekamera og ved å snu seg ved behov – og kombinere dette med varslingssystemene. Før i tiden lærte trafikkskoleelever å slenge armen over passasjersetet og se direkte ut av bakruten. Men da er det lett å få en stor blindsone på venstre side av bilen og i tillegg glemme å se fremover, sier Engelstad.
Fleinsjø påpeker at noen biler har ingen eller begrenset sikt gjennom bakruten.
– Da vil ryggekameraet mer eller mindre erstatte midtspeilet. Prinsippet er uansett det samme, enten sikten er god eller dårlig: Som fører må jeg ta hensyn til den sikten jeg har og rygge deretter, sier han.
Fem råd for trygg parkering
1. Parker langt unna inn- og utkjøringen. Dette gjelder spesielt i kjøpesentre og lignende, der det ofte er mye trafikk av biler og fotgjengere nær inngangen.
2. Rygg inn når du skal parkere. Da får du fri sikt fremover når du skal ut igjen. Husk at du har vikeplikt hvis du må rygge ut.
3. Legg handleturen til en mindre travel tid på dagen.
4. Er dere flere voksne i bilen, kan én assistere føreren ved inn- og utkjøring.
5. Kjør sakte og se deg godt for til både høyre og venstre. På parkeringsplasser er det vikeplikt fra høyre. Men andre bilførere kan være mer opptatt av å finne en ledig plass eller unngå en stolpe enn å følge med på hva du gjør.
Bruke forsikringen eller betale reparasjonen selv?
Som bileier med kaskoforsikring må du betale egenandel. En selvforskyldt skade medfører dessuten bonustap. Mange velger å betale mindre reparasjoner selv, ifølge Fleinsjø. Han deler dette tipset:
– Gjensidige benytter en «bonuskalkulator» som beregner den langsiktige økonomiske konsekvensen av et bonustap. Slik blir det enklere for deg å bestemme deg for om du vil betale kostnadene selv eller bruke forsikringen, forklarer han.
Beslutningen kan du utsette helt til skaden er ferdig reparert. Da får du en oversikt over Gjensidiges utlegg i saken.
– Hvis du velger å betale dette beløpet til oss, får saken ingen konsekvenser for bonusen eller prisen på bilforsikringen, forklarer Fleinsjø.
Sist oppdatert: