Kjørende bil i tordenvær.

Kan du lade el-bilen i tordenvær?

Trekk ut støpselet for sikkerhets skyld, sier NAF.

Nils Sødal i NAF
Nils Sødal

– Rådet er enkelt og greit: Sørg for at bilen ikke er koblet til laderen i tordenvær, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Hvert år behandler Gjensidige og andre forsikringsselskaper mellom 2 500 og 3 000 saker om skader på elektriske anlegg og apparater – i de verste tilfellene brann. Flertallet av skadene skjer på Østlandet, spesielt i juli og august.

Et direkte lynnedslag i bilen kan ødelegge ladeutstyret eller bilens elektroniske systemer. Som regel skyldes skadene likevel ikke direkte treff, men en plutselig spenningsøkning i strømnettet. 

– Hvis boligen eller hytta har overspenningsvern, vil det elektriske anlegget, apparater og bilen være godt beskyttet ved en slik spenningsøkning, opplyser Sødal.

– Men når det er tordenvær, er det uansett store krefter i sving. Det betyr at elektronikk kan bli slått ut selv med god beskyttelse. Derfor er det lurt å koble fra elbilen – slik du også bør gjøre med TV-en og andre elektriske apparater, legger han til.

Nils Sødal i NAF
Nils Sødal

Har du overspenningsvern hjemme?

Usikker på om du har overspenningsvern hjemme? Overspenningsvern ble påbudt i nye boliger i 2012. Og i 2022 kom påbudet om overspenningsvern ved installasjon av ladepunkt for elbil – i praksis ladeboks. Før 2022 var kravet at lading skulle skje via ladeboks eller stikkontakt på egen kurs med jordvern type B.

– Likevel er det mange elbileiere som fremdeles lader via stikkontakt som ikke oppfyller kravene, sier Sødal. Ifølge Brannvernforeningen mangler en tredjedel av boligene i Norge overspenningsvern.

Lading via stikkontakt er brannfarlig

Slik lading utgjør en brannfare i seg selv. Vanlige stikkontakter, på fagspråket Schuko-kontakt, er ikke beregnet på den høye belastningen over tid som lading av elbil medfører.

– Vedvarende høy belastning kan føre til varmgang, smelting og i verste fall brann i kontakten eller strømledningen fra sikringsskapet, hvis denne er gammel eller har svake punkter, sier Sødal.

Har du en ladekabel som passer i vanlig stikkontakt, skal den regnes som nødladekabel. I navnet ligger det at kabelen kun skal brukes når du må lade og ikke har bedre alternativer.

NAFs råd er det samme som gis av forsikringsselskapene, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og andre som er meningsberettiget: Skaff deg ladeboks – og dermed overspenningsvern – i boligen og på hytta.

– Ladeboksen er dyr å kjøpe, men den gir bedre beskyttelse mot spenningsendringer, økt brannsikkerhet og en enklere hverdag. I tillegg får du lavere ladekostnader over tid, sier Sødal.

Sist oppdatert: