
Sykler du nå? Dette vårtegnet kan sende deg rett i bakken
Strøgrus fra vinteren ligger fortsatt igjen i mange gater. Det er dårlig nytt for dem som har tatt frem sykkelen.
– Eneulykker, altså fall uten sammenstøt med andre, er de vanligste ulykkene blant syklister. Og løs grus er en gjenganger, sier Ola Bustad, seniorrådgiver i Syklistforeningen.
Fra å sykle på tørr og bar asfalt, kan man plutselig komme inn på et område med en farlig blanding av sand og småstein. Når dekkene møter løst dekke i en sving eller ved en brå oppbremsing, er det lett å miste kontrollen.
Svært mange sykkelulykker blir aldri del av statistikken. Mange syklister som skader seg i eneulykker, rapporterer ikke inn hendelsen. Og hvis de gjør det, blir eneulykker uansett ikke inkludert i Statens Vegvesens statistikk. Derfor er det vanskelig å vite hvor mange som skader seg i slike ulykker i Norge.
I Sverige blir denne typen ulykker registrert mer systematisk. Her kommer det frem at hele 22 prosent av eneulykker om våren skyldes grus i veibanen, mot bare 10 prosent i årlig gjennomsnitt. Risikoen er altså mer enn doblet i denne perioden.
– Vi kan anta at dette også gjelder i Norge, sier Bustad.
Grusen blir liggende for lenge
På 17. mai skal alle landets gater skinne. Frem til da, jobber feiebilene seg gjennom gate etter gate. Denne prosessen kunne med fordel startet tidligere, mener Bustad:
– Strøsand på gang- og sykkelveier er spesielt farlig, og feiing burde mange steder blitt satt i gang og ferdigstilt tidligere. Det ville med all sannsynlighet forebygget sykkelulykker. Grusen kan nemlig være vanskelig å få øye på, særlig for barn og unge, eller folk som er uvant med underlaget etter en lang vinterpause, påpeker han.
Typiske skader
Er du uheldig og får et brutalt møte med asfalten, er det særlig armer, hender, bein og føtter som er mest utsatt, ifølge en rapport om sykkelulykker fra Transportøkonomisk institutt. Hode- og ansiktsskader er sjeldnere, men kan være mer alvorlige og i større grad kreve legebehandling når de inntreffer. Menn er mer utsatt for skader enn kvinner.
Bustads beste tips til vårsyklisten
1. Tilpass farten etter forholdene
– Ikke stress i trafikken. På uoversiktlige steder bør du ta forbehold om uforutsette ting som kan dukke opp, råder Bustad.
2. Hold blikket langt foran deg
Gjør du dette, vil du lettere kunne se hele trafikkbildet, og oppdage hindringer og løst underlag tidlig.
3. Styr unna brå manøvere
Unngå å bråbremse, eller svinge brått når underlaget er løst.
4. Ikke pump dekkene for harde
– Smale, hardpumpede dekk sklir ekstremt lett der det er løs grus på asfalt. Har du dekk med stort volum og litt mindre luft, gir det bedre kontakt med underlaget, slik at du får et mye bedre grep, råder Bustad.
Han advarer om at dekktrykket som står på siden av dekket lett kan misforstås:
– Dette er maks trykk før dekket kan eksplodere – og alt for mye for komfortabel og trygg sykling.