Sparetips til deg som er 35-45 år
Du har vært voksen en stund og har kanskje kjøpt deg både bil og bolig. Nå er det lurt å få oversikt over økonomien og begynne å spare.
Studielån er det mest gunstige lånet du kan ha
Renten på studielånet er lav i forhold til andre lån. Derfor bør du betale de vanlige månedsbeløpene, og heller nedbetale andre lån om du har det. Hvis du får betalingsproblemer, kan du få rentefritak på studielånet. Skulle du være så uheldig å bli arbeidsufør, kan du få deler av eller hele lånet slettet.
Kvitt deg med forbruksgjeld
Hvis du har forbruksgjeld med høy rente, bør du betale ned den så fort du kan. Det lønner seg å prioritere nedbetaling av forbruksgjeld fremfor bolig- og/eller hyttelån som har en bedre rentesats.
Vurder å starte sparing
Har du mulighet, er det lurt å sette av et månedlig beløp til sparing.
Det første du bør spare til, hvis du ikke allerede har det, er en såkalt «buffer» til uforutsette utgifter. Denne gir deg økonomisk trygghet når uforutsette hendelser skjer, som for eksempel at kjøleskapet ryker eller regningen fra tannlegen blir høyere enn du forventet. Vi anbefaler at du har 1-3 månedslønner som buffer.
Det neste du bør tenke på etter at faste utgifter er betalt, er å starte en spareavtale i fond gjennom for eksempel Fondskonto, eller øke spareavtalen du eventuelt allerede har etablert. Fondskonto er en fleksibel spareordning i fond hvor du kan spare så mye du vil, ta ut pengene når du vil, og få utsatt skatt på avkastningen frem til utbetaling.
Hvis du ønsker å starte langsiktig sparing til pensjon, kan du enten velge Fondskonto eller Individuell pensjonssparing (IPS). Velger du IPS kan du spare opptil 15 000 kroner i året og få skattefordel på opptil 3 300 kroner. Pengene kan du først ta ut fra du er 62 år. Sparer du i Fondskonto er det ingen bindingstid på sparepengene.
Fondskonto er en fleksibel spareordning i fond hvor du kan spare så mye du vil og ta ut pengene når du vil.
Sjekk hvor mye arbeidsgiver sparer til deg
Vurderer du å bytte jobb, bør du sjekke hvor mye arbeidsgiver sparer til deg i pensjon. En god pensjonsordning er et viktig ansattgode. I Norge har vi obligatorisk tjenestepensjon, og den laveste prosentsatsen en bedrift kan spare til pensjon for sine ansatte er 2 prosent. Mange bedrifter har valgt en høyere prosentsats.
Sparer arbeidsgiveren din til pensjon for deg hos oss? Logg inn på nettsidene våre og få full oversikt
Få oversikt over pensjonen din
Du kan bruke pensjonskalkulatoren vår uavhengig om du er kunde eller ikke.
Hvis du er usikker på hva du ligger an til å få i pensjon, er det lurt å skaffe seg en oversikt over fremtidig utbetaling fra folketrygden, tidligere og nåværende arbeidsgiver. Dette gjør du ved å logge inn på pensjonskalkulatoren vår eller sjekke norskpensjon.no.
Har du vært ansatt i kommune eller stat, kan du logge inn på nav.no for å sjekke hva du kan forvente å få fra disse pensjonsordningene.
Sjekk pensjon fra tidligere arbeidsgiver og samle innskuddspensjonen på egen pensjonskonto
Når du slutter i en jobb hvor du har hatt innskuddspensjon, får du et pensjonskapitalbevis. Før måtte du ha vært ansatt i minimum 12 måneder for å få med deg pensjonsopptjeningen. Denne regelen falt bort fra 1. januar 2021. Det betyr at du får med deg pensjonskapitalbevis når du slutter i en bedrift med innskuddspensjon uansett hvor lenge du har jobbet.
Hvis du har flere pensjonskapitalbevis, er det fornuftig å samle disse på pensjonskontoen din. Da får du bedre oversikt over pensjonsopptjeningen din og mer pensjon for hver sparte krone. Det er fordi du betaler gebyr til én og ikke flere pensjonsavtaler. Pass på at du faktisk får pensjonskapitalbevis når du slutter i en jobb med innskuddspensjon. Dette går vanligvis automatisk, men det er viktig at du følger med selv også.
Øk pensjonen din gjennom valg av pensjonsprofil
Hvor stor avkastning du får på tjenestepensjonen din, kan du påvirke selv gjennom valg av pensjonsprofil. I Gjensidige har vi fem pensjonsprofiler. Dette er fondspakker med ulik risiko med hensyn til hvordan pengene investeres. Jo høyere andel aksjefond, jo større risiko, men også høyere forventet avkastning og jo høyere andel rentefond, jo lavere risiko og lavere forventet avkastning.
Mange har det som kalles «Alderstilpasset profil» det vil si at vi justerer ned aksjeandelen – og risikoen, i takt med alderen din. Det kan derfor være lurt å sjekke om du har den profilen som passer deg og ditt behov.
Vurder å kjøpe uførepensjon
Skulle det utenkelige skje, at du blir ufør eller blir langvarig syk, kan verken utbetalingen fra folketrygden/NAV eller uførepensjon fra arbeidsgiver sikre at du opprettholder inntekten din. Hvis det er viktig for deg å ha en viss økonomisk trygghet, bør du vurdere å kjøpe en privat uførepensjon. Alle i alderen 16-55 år kan kjøpe uførepensjon i Gjensidige.
Sjekk hvordan du er forsikret om du har forsørgeransvar
Hvis du har familie, bør du sjekke om arbeidsgiveren din har gruppelivsforsikring og/eller etterlattepensjon og hvor mye de vil få utbetalt hvis du skulle dø. Hvis bedriften ikke har en slik ordning, kan det være lurt å vurdere om du skal kjøpe en privat livsforsikring. Denne bidrar til å sikre familien din økonomisk hvis du dør, enten på grunn av sykdom eller en ulykke.
Prøv pensjonskalkulatoren
Lurer du på hvor mye penger du får den dagen du blir pensjonist? Med pensjonskalkulatoren kan du se hvor mye du har nå, og hva du ligger an til å få utbetalt.