Altfor få sjekker pensjon ved jobbskifte
Husket du å sjekke pensjonsordningen før du signerte avtalen sist du byttet jobb?
4 av 10 sjekker pensjonen
En undersøkelse IPSOS har gjort for Gjensidige, viser at bare 4 av 10 sjekket pensjonen i forkant av kontraktsignering ved forrige jobbskifte.
- Mange arbeidstakere er ikke bevisste på hvor viktig pensjonsordningen er for deres langsiktige økonomiske trygghet. Pensjonen utgjør en betydelig del av inntekten din etter at du slutter å jobbe, sier Jonas Ulriksen, Pensjons- og investeringsrådgiver i Gjensidige Pensjonsforsikring.
Han synes derimot det er gledelig at blant de som er 18-29 år, er det faktisk hele 50 % som svarer at de sjekket pensjonen sin før de signerte en ny jobbavtale.
- Vi opplever stadig at de yngre er mer interessert og oppdatert på pensjon. Flere ønsker seg informasjon om dette tidlig. Kanskje det burde komme så tidlig som videregående, foreslår Ulriksen.
Det er bekymringsverdig at over 60% ikke vet om de får dårligere eller bedre ordning når de bytter jobb.
Små prosenter – store forskjeller
I det private arbeidslivet kan pensjonssparing fra arbeidsgiver variere mellom 2 og 7 %.
- De prosentene høres kanskje ikke så voldsomme ut, men det kan utgjøre mye på sikt, ikke minst når vi legger på rentes rente, forteller Ulriksen.
Ifølge Ulriksen, kan forskjellen på 2 % og 7 % nemlig være forskjellen på 70 000 kroner og 250 000 kroner i pensjonsutbetaling hvert år - før skatt. Begge summene er med utgangspunkt i en årslønn på 500 000 kroner, med 40 års sparing og avkastning i såkalt “offensiv” spareprofil. Dette vil gi ganske ulike muligheter som pensjonist.
- Eksempelet er selvfølgelig ytterpunktene, og det er ikke så vanlig å bytte jobb fra ett ytterpunkt til et annet, men det er lurt å sjekke pensjonsordningen– selv om den nye jobben tilbyr en lønnsøkning.
I noen tilfeller bør du forsøke å spare deler av lønnsøkningen til pensjon.
Pensjon burde være pensum
Etter ett år i Gjensidige har Erik Bjørgum (29) virkelig fått øynene opp for pensjon, og nærmest blitt det han selv kaller en “Pensjons-Jesus”