Norges mest brannfarlige ting har du hjemme
Levende lys under gardinene eller i borddekorasjonen – sånt blir det fort brann av. Men de fleste brannene starter et annet sted.
Har du glemt en kjele på komfyren? Eller latt bollene stå til steking over natta? Det er slikt som kan føre til brann i komfyren, som gjør seg fortjent til tittelen Norges mest brannfarlige ting.
Brannkonstabel Audun Olsen-Skaldehaug i Oslo brann- og redningsetat (Obre) opplyser at røykutvikling og branntilløp på komfyrer og i stekeovner er en svært vanlig grunn til at brannvesenet må rykke ut.
– 48 prosent av alle brannhendelser i Oslo starter på kjøkkenet, inkludert tørrkoking. Som regel rekker vi frem før det går riktig ille, men hvert år ender noen av dem med utbrente leiligheter – og i verste fall også tap av liv, forteller Olsen-Skaldehaug.
Lad våkent og trygt!
Cirka 30 prosent av alle boligbranner starter i det elektriske anlegget eller i apparater som er kjøpt i elektroavdelingen. Det er grunn til å være ekstra oppmerksom på ladere, transformatorer og apparater med termostat. I tillegg krever mobiler, nettbrett, datamaskiner og ladere oppmerksomhet, ikke minst når de befinner seg på soverommet.
– Det er smart å holde bærbare datamaskiner og lignende produkter ute av sengen. Det finnes flere eksempler på at maskiner som har blitt tildekket av dyner og puter har gått varme og startet branner. Selv ladere som står uvirksomme i støpslet har forårsaket flere branner og branntilløp, sier brannkonstabelen.
Han ber deg lade mobile enheter så trygt som mulig.
– Branntilløp kan skyldes både produktfeil, skader eller tildekking. Ikke lad på steder hvor enhetene kan bli dekket til av klær, sengetøy eller puter – som ved senga eller i sofaen – og aldri når du sover. Poenget er å gjøre det man kan for å redusere risikoen for brann, understreker Olsen-Skaldehaug.
I tillegg til faren for branntilløp, kan en ulmende lader avgi farlige gasser. Har du ikke røykvarsler på soverommet, risikerer du å ikke merke noe til den kalde, giftige gassen før du er satt ut av spill.
– Dette er en av grunnene til at foreldre oppfordres til å være ekstra oppmerksomme på hva og hvordan elektrisk utstyr brukes og lagres på barnerommet. Det bør monteres røykvarsler på alle barnerom. Ved røykutvikling vil den varsle tidlig og forhåpentlig vekke barn som sover, sier eksperten. Han anbefaler seriekoblede røykvarslere i minimum alle soverom.
– Ved alarm vil det gi foreldrene anledning til å oppfatte brann- eller røykutviklingen tidlig. Det er nemlig ikke alle barn som våkner av røykvarsleren, slår han fast.
Pass på kaffetraktere, vaskemaskiner og batterier
Gamle batterier er heller ikke helt trygge. Visste du at et helt vanlig batteri som kastes i søpla kan ta fyr hvis støv får kontakt med begge polene samtidig? Løsningen er å levere dem inn som spesialavfall – eller sette teip over polene.
Likevel er det apparatene vi plugger i veggen vi må være mest obs på. Dette omfatter vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin. Ikke bruk dem når du sover eller er ute, og slå dem av når de ikke er i bruk. Trekk gjerne ut kontakten for sikkerhets skyld.
– Sørg også for å få gjennomført en kontroll av det elektriske anlegget i boligen med jevne mellomrom, oppfordrer Olsen-Skaldehaug.
50 prosent flere branner i desember
I desember er det ekstra god grunn til å være på vakt. I julemåneden oppstår det nesten 50 prosent flere boligbranner enn ellers i året. Og hver tiende brann skyldes tørrkoking eller overoppheting av fettgryter, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
– I julestria lager vi mer mat enn ellers i året, og flere er også påvirket av alkohol. Samtidig har vi hundre andre ting vi skal ha gjort. Da er det lett å bli uoppmerksom. I tillegg er det fort gjort å undervurdere faren i en varm gryte, advarer Olsen-Skaldehaug.
I tillegg bør du selvfølgelig sjekke at røykvarslerne dine fungerer som de skal. Har du testet dem i det siste?
Brannverninstruktørens tips til trygg julekos
Fire tips til koking:
- Bli i kjøkkenet til maten koker opp
- Skru ned varmen før du eventuelt går ut av rommet
- Hold deg i umiddelbar nærhet til kjøkkenet mens maten koker
- La aldri komfyren stå på mens du er ute av huset
Tre tips til steking, som foregår på høyere temperatur enn koking:
- Fett/olje kan lett ta fyr dersom det blir for varmt
- Vær alltid i umiddelbar nærhet til komfyren når du steker
- Ha lokk tilgjengelig for å kunne kvele en eventuell brann
Fem tips til smultkoking og frityrsteking, hvor brannfaren er ekstra stor:
- Stå ved komfyren hele tiden
- Vær forsiktig med temperaturen
- Prøv aldri å slokke flammene ved hjelp av vann
- Ha lokk tilgjengelig for å kunne kvele en eventuell brann
- Trekk da gryten av platen – la den stå og avkjøles
– Hovedregelen er at man alltid må holde oppsikt med en komfyr som står på. Når det kommer til ventilatoren over komfyren må man også være klar over at avtrekksvifter over tid samler store mengder fett. Ved en brann på platetoppen kan dette fettet antenne, det er derfor svært viktig å rengjøre ventilatoren hyppig, sier Olsen-Skaldehaug.
Sist oppdatert: