Yttervegg på hus under oppussing.

Gode råd når du skal oppgradere boligen

Planlegger du en grundig oppussing? Husk det som ligger skjult bak vegger og tak, sier ekspertene.

Ingeborg Engh i Huseierne
Ingeborg Engh

Hvis du skal pusse opp en bolig du ønsker å beholde, bør du tenke annerledes enn de som pusser opp med tanke på salg, mener byggeteknisk rådgiver Ingeborg Engh i Huseierne.

– Folk som er midt i livet utgjør en stor gruppe «oppussere». I etableringsfasen hadde de verken tid eller penger til omfattende prosjekter. Når barna blir større og økonomien bedre, åpner mulighetene seg, sier hun.

Det er fristende å begynne med det man ser hver dag: slitte overflater, en upraktisk planløsning og farger og materialer som var moderne for 20 år siden.

– Samtidig er oppfordringen at du også ser bak overflaten – på det som skjuler seg i vegger og tak, sier Engh.

Ingeborg Engh i Huseierne
Ingeborg Engh

Det viktigste er at boligen er tett og trygg

Finn Tingelholm
Finn Tingelholm i Gjensidige

Det er kanskje ikke like mye «schwung» over ny isolasjon og rør-i-rør som det er av spadusj eller det nyeste innen hvitevarer. Første prioritet bør likevel være en tett og trygg bolig, ikke minst fordi mer ekstremvær utsetter boligen for mer regn, vind og overvann.

– Materialer og tekniske installasjoner har en forventet levetid og en anbefalt brukstid. Disse avhenger både av materialenes egenskaper og ytre krefter som vind, sol og vann, sier takstkonsulent Finn Tingelholm i Gjensidige.

En tørr betongmur vil stå nesten til evig tid, mens for eksempel vannrør av kobber har en teknisk levetid på 25–100 år og anbefalt brukstid et sted imellom – litt avhengig av typen.

– Kutlex-rør er en type kobberrør med hvit plastisolasjon som var mye brukt på 1980- og 1990-tallet. Disse rørene har en levetid på 20–30 år, og bør nå skiftes ut, sier Tingelholm.

Finn Tingelholm
Finn Tingelholm i Gjensidige

Begynn med skallet

Så – hvor skal du begynne? Ytterst og øverst, anbefaler Engh i Huseierne. Det er taket som tar imot det aller meste av nedbøren.

– Det gir sjelden mening å bare utbedre den synlige delen av taket – yttertaket. Det skal frakte bort det meste av vannet, men det er sjiktet under, undertaket, som må være helt vanntett, sier Engh.

Takstein kan ha en levetid på 50 år eller mer, avhengig av type. Undertaket går som regel ut på dato lenge før. Dette bør du ha i mente når du vurderer å skifte ut takstein eller takfornying.

Etterisoler tak og vegger

Etterisolering er et tema som ofte blir diskutert i jobblunsjen og middagsselskaper.

– Etterisolering reduserer behovet for oppvarming – og dermed strømregningen. I og med at varm luft stiger oppover, er det smart å legge inn ekstra isolasjon i taket – spesielt hvis du likevel skal utføre annet arbeid der. Hvis boligen har kaldloft, er det ofte ganske enkelt og rimelig å etterisolere i etasjeskillet mot oppvarmede rom, sier Ingeborg Engh.

Etterisolering bør også være et tema hvis du skal bytte kledning eller drenere rundt grunnmuren. Og hvis du først er i gang: Dagens ytterdører og trelags isolerglassvinduer er mye mer energieffektive enn de som er cirka 15 år eller eldre.

Gjensidiges energikalkulator gir rask og enkel oversikt over anbefalte tiltak du kan gjøre for å energieffektivisere huset ditt.

Vannrør og elektrisk anlegg

I 2023 var det i snitt ti vannskader i norske boliger og hytter – hver eneste time. Dette koster forsikringsselskapene godt over én milliard kroner i året, mens boligeierne får belastningen med en stor vannskade.

– Skal du bygge drømmekjøkkenet eller -badet, bør det inkludere utskifting av vannrørene – gjerne også sluk og avløpsrør. I tillegg anbefaler vi vannstopperventiler, som skrur av vanntilførselen ved lekkasje, sier Finn Tingelholm. Og hvis det er fare for tilbakeslag fra avløpsnettet gjennom sluk i kjelleren, kan en tilbakeslagsventil være en god løsning.

En brann kan få enorme konsekvenser. Har du en eldre bolig med skrusikringer i sikringsskapet, bør du oppgradere til automatsikringer snarest. Du kan også oppgradere til jorda stikkontakter i alle rom og be en elektriker sjekke gamle armaturer og koblingsbokser. Dårlige koblinger kan føre til varmgang og i verste fall brann.

– På kjøkkenet er det smart å installere komfyrvakt, også hvis dette ikke er påbudt i boligen din. Mange boligbranner starter med tørrkoking på komfyren, sier Tingelholm.

Alt henger sammen med alt – det blir dyrt

Alt henger sammen med alt. Det gjelder i høyeste grad for oppussings- og rehabiliteringsprosjekter. Men det er ikke gitt at tiden og pengene rekker til alt. Vær tålmodig og sorter oppgavene i delprosjekter, er Ingeborg Enghs råd. Det er ikke sikkert at du trenger å bytte kledning, vinduer og etterisolere hele huset i én operasjon.

– Kanskje bør du begynne med nordveggen, som er mest utsatt for vind og vær. Dessuten er det mange mindre tiltak som er effektive. Nye gummilister i vindus- og dørkarmene er ikke store utgiften. Og en varmepumpe, som koster fra 15 000–20 000 kroner, vil ha stor effekt på strømforbruket i mange år fremover, sier hun.

Krav om mer energieffektive boliger

Det er uansett smart å komme i gang med energisparende tiltak. EUs bygningsenergidirektiv, som bidro til regjeringskrise vinteren 2025, vil bli innført før eller siden, mener Huseierne.

– Norge har satt egne klimamål uavhengig av EU. Mer energieffektive bygninger er et viktig tiltak, og boligeiere må bidra. Det er fremsynt å ha en helhetlig plan for hvordan kravene påvirker boligen din, slik at du eventuelt kan fordele prosjektene og kostnadene over tid, sier Engh.

Lønner det seg å pusse opp og spare energi?

Er oppussing lønnsomt? Det er ikke gitt. Utskifting av vinduer og dører og etterisolering av hele boligen kan koste over en million kroner. Ny drenering koster flere tusen kroner meteren – og en ferdig installert bergvarmepumpe flere hundre tusen, selv medregnet støtte fra Enova.

– Mange vil oppleve at de ikke sparer dette inn på veldig mange år. Det er også tvilsomt om slike investeringer lønner seg ved salg. Det er nok geografiske forskjeller, men hvis du investerer 300 000 kroner i bergvarme i en gjennomsnittlig norsk bolig, er det ikke sannsynlig at salgsprisen øker tilsvarende, sier Engh.

Det samme gjelder for drømmekjøkkenet – spesielt hvis du ikke skal selge før om mange år. Gevinsten er først og fremst gleden du får ved å lage mat i det nye kjøkkenet – og at du kan sove trygt i visshet om at vannrør og andre installasjoner er «up to date», påpeker Engh.

– Når dette er sagt, er større tekniske oppgraderinger naturligvis ikke bortkastet ved salg. Det er klart at det teller positivt hvis takstingeniøren setter tilstandsgrad (TG) 1 i stedet for 3 i tilstandsrapporten, sier hun.

Sist oppdatert: