Nå kan du enkelt få hjelp fra veterinær fra ditt eget hjem

Mistenker du at hunden din har allergi?

Få gratis veterinærhjelp via forsikringen din

 Charlotte Schildmeijer
Charlotte Schildmeijer

Har du en firbeint venn som ofte sliter med mageproblemer, kløe eller ørebetennelser? Det kan være tegn på allergi.

– Allergi er dessverre ganske vanlig hos hunder, og vi ser en økende bevissthet rundt dette blant dyreeiere, forteller veterinær hos FirstVet, Charlotte Schildmeijer.

 Charlotte Schildmeijer
Charlotte Schildmeijer

Symptomer du bør være oppmerksom på

Inntil 20 prosent av hunder og katter kan ha allergier. Symptomene kan inkludere:

  • Tilbakevendende oppkast eller diaré

  • Vedvarende kløe og rød hud

  • Kroniske ørebetennelser

  • Vekttap eller nedsatt appetitt

– De vanligste symptomene vi ser, er kløe – spesielt i ører, poter, armhulene eller rundt analåpningen – samt rød og irritert hud, forteller veterinæren.

Mange hunder får også tilbakevendende ørebetennelser eller mage- og tarmproblemer som oppkast og løs avføring. Noen har kun ett symptom, mens andre har flere.

– En vanlig misforståelse er at allergier alltid skyldes fôret, og mange mistenker korn som årsak. Selv om det kan forekomme, er det ikke en vanlig årsak til allergi hos hunder – mange reagerer faktisk på proteinet i fôret, forklarer hun.

Hun legger til at mange også tror det finnes en rask løsning, men en allergiutredning krever både tålmodighet og en strukturert tilnærming. Det er heller ikke uvanlig at hunden reagerer på flere ting samtidig – både fôr og miljø – noe som gjør god veiledning ekstra viktig.

Enklere vei til riktig behandling

Utredning av allergier hos dyr kan være tidkrevende, og en fysisk veterinærtime er ikke alltid nødvendig i de innledende fasene. Gjennom FirstVet kan du få løpende oppfølging, slik at du kan teste ut ulike dietter eller behandlinger uten stresset ved å dra til en klinikk.

– Gjennom en digital veterinærkonsultasjon kan vi gjøre en første vurdering basert på hundens symptomer og sykehistorie.

Her kan veterinærene også observere dyret via video, noe som er avgjørende for å kunne vurdere hvor alvorlige symptomene er, forteller Schildmeijer.

– Våre veterinærer kan deretter veilede dyreeieren i hvordan man kartlegger mulige allergener – enten det gjelder fôrallergi eller miljørelatert allergi – og hvordan en videre utredning kan foregå. Vi kan også anbefale neste steg, som for eksempel eliminasjonsdiett, føring av dagbok eller vurdere om det er på tide med prøvetaking hos en fysisk klinikk ved behov, forteller veterinæren.

– Det sparer tid

Allergiutredninger kan ta tid, og mange dyreeiere som gjennomgår en slik prosess, støter på utfordringer underveis. Da er det ofte til stor hjelp å kunne få rask kontakt med en veterinær.

– Digitale konsultasjoner gir en høy grad av fleksibilitet, noe som gjør prosessen enklere for kundene våre. Med denne typen støtte blir det lettere å gjennomføre en ofte krevende utredning – noe som til syvende og sist gir resultater for dyrene, sier hun.

En stor fordel er tilgjengeligheten og hvor raskt man får hjelp. Ved milde eller tidlige symptomer kan vi ofte gi råd direkte, uten at dyret og eieren trenger å forlate hjemmet.

– Det sparer tid, reduserer stress og kan forhindre unødvendige klinikkbesøk.

Når bør man oppsøke veterinær fysisk?

Det er likevel viktig å huske på at man i noen tilfeller bør oppsøke veterinær fysisk. Schildmeijer forteller at ved alvorlige symptomer som dype hudinfeksjoner, sår som ikke gror, vekttap eller intens kløe som påvirker hundens livskvalitet, bør dyret undersøkes fysisk og få behandling.

– Dersom det i tillegg er behov for prøvetaking eller mer avansert utredning, henviser vi til klinikk. For mange hunder fungerer likevel en digital konsultasjon som et svært godt første steg i prosessen.

Dette gjør du om du mistenker allergi

  • Start med digital veterinærkonsultasjon
  • Observer symptomer og før notater

  • Test spesialfôr (eliminasjonsdiett)

  • Kutt ut godbiter og tyggebein i testperioden

  • Vær tålmodig – det kan ta opptil 8 uker

  • Følg opp med veterinær underveis

  • Vurder fysisk besøk ved alvorlige symptomer

Sist oppdatert:

Mer om:

FritidHelse