
Blir du syk eller skadet på ferie, er det én ting du burde vite
Ingen planlegger å bli syk eller skadet på ferie. I enkelte land burde man ta ekstra forbehold om man må bruke lokale helsetjenester.
Sommeren nærmer seg, og mange oppsøker eksotiske strøk for varme og spennende opplevelser.
Men om du har tenkt å ta ferien utenlands, burde du være bevisst på enkelte ting, om du skulle være så uheldig å bli syk eller skadet.
Så langt i år har antallet reiseskader økt kraftig.
Reisende blir holdt igjen på sykehus ved sykdom eller skade
For i enkelte land kan turister bli sett på som lett bytte for å tjene litt ekstra penger. Og tilbydere av helsetjenester er intet unntak.
Norske reisende som blir akutt innlagt kan bli holdt igjen til behandlingen er betalt for på stedet, eller at betalingen kommer direkte fra det norske forsikringsselskapet.
– For å holde omkostningene lave så forhandler forsikringsselskap med sykehuset om deres fakturaer, og sykehuset frigir ikke pasienten før de har en bekreftelse på dekning fra våre partnere, sier Joakim Olsen, leder for alarmsentralen til Gjensidige i Norge.
Men hvis pasienten selv betaler for behandlingen for å kunne komme seg ut av sykehuset, før prisen blir forhandlet ned, er det mye penger å tjene.
Dette er spesielt et utbredt fenomen ved private klinikker og sykehus i Thailand og Tyrkia, sier Olsen.
Overpriset helsebehandling får ikke konsekvenser for den reisende
Det kan være en svært vanskelig situasjon å stå i som reisende, på et ukjent sted og helsemessig redusert. Men om man blir nektet å bli skrevet ut av et behandlingssted om man ikke betaler på forhånd, skal det ikke ha noen konsekvens for deg personlig om du betaler for å komme deg ut.
– Det får aldri konsekvenser for kunden, de skal jo ikke holdes som "gissel", sier Joakim Olsen.
Olsen opplyser forsikringsselskapet dekker din regning i etterkant, og tar så opp kampen med behandlingsstedet.
Viktig å ha gyldig reiseforsikring
Det viktigste grepet man kan ta for å unngå slike vanskelige situasjoner er å ha en god reiseforsikring. Da kan man være trygg på å få kostnadene dekket, og man unngår et unødvendig langt og belastende sykehusopphold på ferie.
– Det er viktig å sikre seg en gyldig reiseforsikring for alle som skal ut og reise, samt at den er gyldig på den reisen som de skal ut på, sier Olsen i Gjensidige.
Han understreker også at det er viktig å sjekke reiserådene til Utenriksdepartementet om hvilke regler og forbehold som burde tas i forskjellige land.
Og selv om det er beleilig å ha all info lett tilgjengelig på telefonen, kan det være lurt å være litt gammeldags for å være helt på den sikre siden.
– Jeg anbefaler også å ha reisedokumenter på papir i tilfelle tekniske utfordringer med mobiltelefon. Og skulle det oppstå alvorlig sykdom, ulykke eller evakueringer på reisen så har vi mange dyktige medarbeidere i Alarmen som kan hjelpe til, sier Joakim Olsen i Gjensidige.