Slik kan du forberede deg på regn og flomfare
Ekstremværet «Hans» har forårsaket store ødeleggelser på både eiendom og løsøre. Her er hva du bør gjøre når det er meldt mye regn der du bor.
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Vigeland har rådene om hva du bør sjekke, og hva du kan gjøre før og under regnværet.
Før regnværet:
- Sjekk varsom.no for spesifikke flomvarsler der du bor eller ferdes
- Rens takrenner, kil- og gradrenner, avløpsrør og utvendige sluk og drenrister, men gå ikke opp på taket mens uværet herjer. Fang i stedet opp vann i bøtter eller lignende.
- Sjekk at dører og vinduer er godt lukket i bygninger og biler
- Pass særlig på kjellervinduer
- Flytt ting opp i etasjene hvis du frykter vanninntrengning i kjelleren – er ikke dette mulig kan du sette innboet på klosser av isopor eller lignende
- Om det pleier å samle seg mye vann på tomta, spesielt nær huset, er det lurt å lage fall eller grave renner som fører vannet bort fra bygningene. Det er spesielt viktig å være på vakt og gjøre utbedringer om du har naturlig motfall mot huset, selv om du har ny drenering.
- Rens lensehullene i båten, de kan bli tettet av løv og annet
Under regnværet:
- Sjekk kjeller og loft for vanninntrenging
- Hvis mulig, prøv å tette midlertidig hvis du ser at vann trenger inn
- Steng strømmen i kjelleren hvis det kommer inn vann (ta sikringen)
- Meld skaden digitalt, på gjensidige.no/meldskade eller i Gjensidige-appen. Vi hjelper deg så fort vi kan, og like fort som om du ringer.
- Når mange trenger hjelp samtidig, kan det ta noe tid før du hører fra oss.
- Kjør forsiktig – mye regn gir dårlig sikt og øker muligheten for vannplaning
- Ikke kjør bilen på oversvømte veier, det kan lett gi motorstopp
- Sjekk båten – kanskje må den lenses, eller fortøyninger og kalesjer må justeres
Etter regnværet
Dersom du har hatt oversvømt kjeller og vannet nå har trukket seg tilbake, bør du ikke sette på varme i rommet før fagfolk har vært på befaring. Årsaken er at varme ofte forverrer skaden, det kan gi grobunn for mugg og lignende.