Eldre dame i rullestol hjemme i egen stue

Flest eldre dør i brann

Personer over 70 år er mest utsatt i boligbranner. Er du eller noen du kjenner i denne aldersgruppen? Dette bør du gjøre for å forebygge.

Leon Lumoo Balingene i OBRE
Leon Lumoo Balingene

– Har du dårlig syn, kan det være vanskelig å finne veien ut i et røyklagt rom. Hvis du ikke hører røykvarsleren, kan en brann utvikle seg mye før du oppdager den. Og er du dårlig til beins, kan du ha problemer med å komme deg i sikkerhet.

Det sier Leon Lumoo Balingene, som jobber med brannforebygging hos risikoutsatte grupper i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune (OBRE). Han hjelper eldre og andre som trenger det med å forebygge brann i hjemmet.

– Risikoen for brann er større blant eldre. Det er imidlertid mye vi kan gjøre for å forebygge. Vi må tørre å ta dialogen og sette inn tiltakene som trengs, sier han.

Leon Lumoo Balingene i OBRE
Leon Lumoo Balingene

Langt større risiko

Eldre mennesker bor hjemme lenger nå enn før. Samtidig har personer over 70 år fire–fem ganger høyere risiko enn andre for å omkomme i brann, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). En fersk rapport fra et av verdens største forskningsmiljøer på feltet, RISE Fire Research AS, bekrefter at eldre og personer som bor alene er klart overrepresentert i dødsbrannstatistikken.

De nasjonale reformene Trygg hjemme (2012) og Bo trygt hjemme (2024) har blitt innført for å sikre at eldre kan bo trygt og godt hjemme så lenge som mulig. DSB har utarbeidet veiledere for slikt samarbeid, og flere kommuner har styrket innsatsen, blant annet Balingene og kollegaene hans i Oslo.

– Kommunen skal sørge for nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester for alle, inkludert brannforebyggende tiltak, sier Balingene.

Selv tilbringer han mye tid ute hos både eldre og pårørende for å kartlegge tiltak som passer for den enkelte.

– Som pårørende kan det være lurt å spørre om den eldre har behov for flere tjenester fra kommunen. For eksempel kan hjemmetjenesten være gode støttespillere. Ikke vær redd for å ta kontakt, sier brannforebyggeren.

Snakk om brannfare og forebygging

Som pårørende til en eldre person bør du snakke om og øve på brannsikkerhet sammen med vedkommende.

– Ta en prat, sjekk om hun eller han hører brannalarmen, og øv på evakuering gjennom rømningsveiene i boligen, foreslår Balingene.

Møbler, pyntegjenstander og papirer som har hopet seg opp i boligen gjennom et langt liv, kan utgjøre en risiko.

– Mye brennbart materiale gjør at en brann kan utvikle seg raskere og at rømningsveiene blir blokkert. Ta en opprydding, og kvitt deg med ting du ikke lenger trenger, er Balingenes råd til de eldre.

Mange eldre har ikke slektninger eller andre nære rundt seg i hverdagen. Da kan det være vanskelig å se behovet for forebyggende tiltak. Men folk som bor i lokalmiljøet kan også bidra, oppfordrer Balingene:

– Hvis du er bekymret for noen i nabolaget, kan du ta kontakt med kommunen. De kan besøke vedkommende og vurdere situasjonen, sier han.

Hører du alarmen?

Røykvarsler og slukkeutstyr er påbudt i alle boliger. Røykvarslerdagen skal minne alle om å teste røykvarslere og bytte batterier ved behov. Det er Brannvernforeningen, Gjensidige, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Det lokale eltilsyn (DLE) og brannvesenet som arrangerer Røykvarslerdagen 1. desember hvert år.

En fungerende røykvarsler er imidlertid ikke alltid nok. Hørselen svekkes ofte med alderen, og evnen til å høre høyfrekvente lyder forsvinner ofte først.

– Men det finnes spesielle røykvarslere som vibrerer og sender ut blinkende lys. Du kan søke om å få slike fra hjelpemiddelsentralen, sier Balingene.

Trygg matlaging

Tor Erik Skaar i Brannvernforeningen
Tor Erik Skaar

– Bruk av komfyr og tørrkoking er en av de vanligste årsakene til brann. Dette utgjør en risiko for eldre, som kan ha lettere for å glemme, ifølge Tor Erik Skaar i Brannvernforeningen.

En løsning kan være å installere en komfyrvakt som utløser en alarm og kutter strømmen hvis brannfarlige situasjoner oppstår. Noen vil kunne få denne dekket av hjelpemiddelsentralen - eller man kan kjøpe den selv.

– Jevnlig rengjøring av filteret i kjøkkenviften er et enkelt tiltak. De fleste filtre kan vaskes i oppvaskmaskinen. Sørg også for god avstand fra kokeplatene til alt annet som er brennbart på kjøkkenet, sier Skaar, som deler flere brannforebyggende råd fra Brannvernforeningen.

Tor Erik Skaar i Brannvernforeningen
Tor Erik Skaar

Råd for å forebygge brann

  1. Installer komfyrvakt.
  2. Sjekk at røykvarslerne fungerer og at du hører dem.
  3. Rengjør filteret i kjøkkenviften med jevne mellomrom.
  4. Hold brennbare ting i god avstand fra komfyren.
  5. Vurder behovet for å lage mat på komfyren. Mikroovnen kan være et alternativ, eller hjemkjøring av ferdig tilberedt mat.
  6. Unngå skjøteledning på store apparater som kjøleskap, vaskemaskin og fryser.
  7. Vær obs på gamle oljeovner. Begynner de å bli gule, kan det være på tide å bytte.
  8. Bruk gjerne led-lys som erstatning for stearinlys.
  9. Ikke tørk klær på ovnen.
  10. Rydd unna unødvendige ting, spesielt fra rømningsveiene.
  11. Styr unna lysmansjetter, brannfarlige lysdekorasjoner og ustødige lysestaker.
  12. Bytt ut stearinlys med led-lys. Det er trygt, bedre for inneklimaet og billigere over tid.

Røyking øker risikoen for brann

En av de vanligste årsakene til dødsbranner er røyking i kombinasjon med rus eller sløvende medisiner, opplyser Balingene i OBRE.

Det beste er å stumpe røyken eller gå over til e-sigaretter. Det nest beste er å røyke utendørs. Røyker du inne, bør du ikke gjøre det i kombinasjon med rusmidler eller sløvende medisiner. Bruk klær av ull heller enn fleece og andre brennbare tekstiler. Andre flammehemmende tekstiler, som sengetøy, madrassbeskytter eller røykeforkle, kan kjøpes på nett.

Videre må askebegeret være av stein, glass eller metall, ikke plast. Og hvis du kaster aske i søppelet, må du forsikre deg om at den ikke inneholder glør.

Sist oppdatert: