
Dette må du vite før du monterer markiser
Mange tror at de kan gjøre hva de vil rett utenfor sin egen bolig. Men i borettslag og sameier er det ikke så enkelt.
På tide med solskjerming nå som våren er her? Ønsker du å sette opp markiser i et borettslag eller sameie, bør du først orientere deg om reglene som gjelder.
– Markiser kan vanligvis settes opp dersom de har som formål å skjerme for sol og forbedre utendørsbruken. Og de må heller ikke utgjøre en visuell ulempe, sier Morten Fæste, advokat i Huseierne.
Men i mange tilfeller må du søke om lov, og styret må godkjenne både tiltaket og valg av farge, mønster og fasong. Det er for å sikre at markisene harmonerer med bygningens fasade og utemiljøet ellers.
Fasaden som fellesareal
Hvordan bygningen fremstår utvendig, er nemlig borettslagets eller sameiets felles ansvar, og fasaden regnes som en del av fellesarealet. Det betyr at enkeltbeboere ikke kan gjøre endringer på den uten tillatelse.
– I og med at fasaden påvirker bygningens estetikk og tekniske tilstand, har styret ofte regler for hvilke endringer som kan gjøres, både for å bevare helhetsinntrykket og sikre forsvarlig vedlikehold. Disse reglene kan variere fra ett borettslag og sameie til et annet, sier Fæste.
I praksis må du derfor søke styret om tillatelse før du setter i gang, og du må følge retningslinjene for hvordan det skal se ut. Hvis vedtektene ikke tillater montering, må du innhente samtykke.
Mange misforstår
Fæste forteller at Huseierne ofte får spørsmål om montering av markiser i borettslag og sameier. Et vanlig problem er at beboerne tror dette er deres eget valg. Ikke sjelden har markiser blitt montert uten tillatelse, eller det er valgt en farge eller stil som avviker fra byggets estetiske retningslinjer.
– I enkelte tilfeller har beboere blitt pålagt å fjerne markisene, noe som kan føre til både kostnader og frustrasjon, sier Fæste.
Kan skape usikkerhet
Markiser er ikke den eneste fasadeendringen som kan skape konflikter i borettslag og sameier. Varmepumper, utelamper, innglassing av balkonger og parabolantenner kan også være visuelt dominerende og endre byggets utseende betydelig – og er derfor ofte omstridt, forklarer Fæste.
– Noen borettslag og sameier tillater dette dersom det gjøres enhetlig for hele bygget, mens andre forbyr det helt. Sett deg inn i reglene som gjelder der du bor, avslutter han.
Sist oppdatert: