Illustrasjon av akselerasjonsfelt

Slik skal du kjøre i akselerasjonsfeltet

Usikker på hvordan du skal kjøre i akselerasjonsfeltet? Følg disse rådene, så finner du plassen din i rekka.

Oda Berger Engelstad i NTSF
Oda Berger Engelstad

Akselerasjonsfeltet er der for at trafikanter som skal inn på en vei skal kunne oppnå samme hastighet som de som allerede er der. Slik kan trafikken flyte med lav risiko for farlige situasjoner. Likevel skaper akselerasjonsfeltet problemer for mange bilførere.

– Både trafikkskoleelever og mer erfarne bilførere kan bli usikre når de kommer fra lav hastighet og skal inn på en vei der bilene dundrer forbi i høy fart. Resultatet kan bli frustrasjon, irritasjon og farlige situasjoner, sier fagrådgiver Oda Berger Engelstad i Norges trafikkskoleforbund (NTSF).

Trafikkreglene slår fast det grunnleggende: Kjørende i felt for fartsøkning skal tilpasse farten til trafikken i kjørefeltet de skal inn i. Kjørende som befinner seg i dette feltet skal lette utkjøringen fra feltet for fartsøkning.

– I tillegg får vi hjelp av veimerkingen, som deler akselerasjonsfelt i tre soner. Og så må vi, som alltid, skaffe oss oversikt og planlegge kjøringen slik at trafikkavviklingen blir smidig og sikker, sier Engelstad.

Oda Berger Engelstad i NTSF
Oda Berger Engelstad

Veimerking: rød, gul og grønn sone

Akselerasjonsfeltet er delt i tre soner. På illustrasjonen øverst i artikkelen er disse markert med rødt, gult og grønt.

Rød sone har heltrukken linje, som betyr at det ikke er lov å bytte felt. Her skal du konsentrere deg om å øke farten og skaffe deg oversikt over trafikken til venstre for deg.

Gul sone har stiplet linje. Det betyr at du kan bytte felt, men du har vikeplikt for kjøretøy i feltet du skal kjøre inn i.

Grønn sone har ikke merking mellom kjørefeltene. Her gjelder vanlige regler for fletting. Det betyr at farten skal «gjensidig tilpasses slik at de kjørende vekselvis kan fortsette uten unødig hinder eller forstyrrelse» (trafikkreglene § 8–1, tredje ledd).

Fart og oversikt

Du bør bruke hele akselerasjonsfeltet. Da er det lettere å oppnå riktig fart, og i tillegg får de andre trafikantene tid til å se deg og gi plass. Hvis farten er for lav, risikerer du å bli stående fast en stund i enden av den grønne sonen fordi du ikke finner en luke. Og hvis en bilfører må bremse hardt eller bytte felt raskt for å slippe deg inn, kan det føre til «unødig hinder eller forstyrrelse» – og økt risiko for en farlig situasjon.

– Nøkkelen er riktig fart og overblikk. Bruk speil og se til siden og fremover for å få et bilde av trafikken i feltet du skal inn i. Da blir det lettere å tilpasse farten til andre kjøretøy og å «gli inn» på en ledig plass i rekka, sier Engelstad.

– I tillegg bør du bruke blinklyset i god tid før manøveren. Det vil bidra til at andre trafikanter blir tidlig oppmerksomme på at du skal over i deres felt. Dermed får de mer tid til å hjelpe deg inn. Og husk å sjekke blindsonen før du svinger, legger hun til.

Bremse, øke farten eller skifte felt?

Når du kjører bil på «storveien», må du være forberedt når du får et akselerasjonsfelt på din høyre side. Kanskje må du redusere eller øke farten for å hjelpe medtrafikantene dine. Eller du kan velge å legge deg ut i venstre felt for å gi plass  – gitt at det er flere kjørefelt i samme fartsretning.

– Da må du passe på at du ikke hindrer eller forstyrrer kjøretøy som allerede ligger i venstre felt. Og bruk blinklyset for å varsle bilførerne bak deg om det du planlegger å gjøre, sier Engelstad.

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorPå veien