Hund som ligger på dørmatta og vil ut på tur.

De fleste hunder har det bra alene

Som regel kan hunden være alene hjemme mens dere er på jobb og skole, mener Norsk Kennel Klub. De gir disse rådene for et godt hundeliv.

Anne Livø Buvik i Norsk Kennel Klub. Foto: NKK.
Anne Livø Buvik. Foto: NKK

Bør du ha dårlig samvittighet for at hunden din er alene på dagtid? Er kjæledeggen ensom og ulykkelig, mens resten av familien er opptatt med sitt? I fjor fikk en dansk studie stor oppmerksomhet. Forskerne mente at mange familiehunder er ensomme og lider av separasjonsangst.

Men ifølge Norsk Kennel Klub er det liten grunn til bekymring. De mener at de fleste hunder har det bra, selv om de må være alene en del av dagen.

– Når du kjenner hunden din, kan du se det hvis den er panisk eller redd. Da peser den, skjelver og er gjerne krypende i adferden. Men hvis den kommer luntende og hilser på deg med rolig blikk, kan du gå ut fra at kjæledeggen din har hatt det helt greit alene, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Livø Buvik i Norsk Kennel Klubb.

Noen hunder har utvilsomt problemer med å være alene og lider av det som kalles separasjonsangst. Hvis hunden din nærmest får panikk når du forlater den, stresser, peser, bjeffer og ødelegger inventar, bør du søke hjelp hos en hundetrener.

Anne Livø Buvik i Norsk Kennel Klub. Foto: NKK.
Anne Livø Buvik. Foto: NKK

Hunden kan ikke klokken

Det er flere forhold som taler for at hunden har det fint alene. For det første kan den ikke klokken – og har trolig ikke samme følelse av tid som mennesker har. Derfor kan hunden din bli like glad enten du har hentet posten eller kommer hjem fra jobb.

– For det andre sover hunder store deler av dagen. Hvis dyret ditt har fått tilfredsstilt sine primærbehov og er i kjente, trygge omgivelser, vil den trolig tilbringe det meste av alenetiden i en krøll. Hvis du hadde montert et webkamera, ville du mest sannsynlig sett at hunden finner roen ganske fort etter at du har gått ut døren, sier Buvik.

Må øve på å være alene

Når dette er sagt: Hunden er et sosialt dyr som ville hatt det aller best om den kunne vært sammen med flokken – altså familien sin – hele døgnet, vektlegger Buvik.

– Men dette er ikke gjennomførbart i de fleste familier. Derfor er det viktig å lære hunden å være alene. Det beste er å trene på dette mens den er valp, fremholder Buvik.

Ifølge Mattilsynets veiledning om hold av hund kan de fleste voksne hunder være alene hjemme i seks til åtte timer i løpet av en dag, gitt at hunden får tilstrekkelig med oppmerksomhet i tiden før og etter.

Kvalitetstid med hunden

– Det er uheldig hvis alle i familien forsvinner ut på fritidsaktiviteter like etter at de har kommet hjem fra jobb og skole. Som oppdretter har jeg valgt å ikke selge valper til veldig travle familier – i hvert fall hvis aktivitetene ikke gir nok plass for å møte hundens behov, sier Buvik.

En hund trenger å bli stimulert – både fysisk og mentalt. Det innebærer at de daglige turene må være mer enn bare kjappe «tisseturer». Rasens behov bestemmer lengden, men det er viktig at den firbente får brukt seg fysisk og gjort fra seg – spesielt om den skal være alene i flere timer etterpå. Helst bør hunden løpe løs, hvis forholdene ligger til rette for det og det ikke er båndtvang, fremholder Buvik.

– Men for mange blir lufteturene rene pliktløp – noe du eller barna gjør fordi dere må. Kanskje tusler dere den samme ruten hver dag mens du har nesen i mobilen? Det er ikke rart at det blir kjedelig og lite stimulerende både for folk og dyr, sier hun.

Mann med mobil lufter hunden.
Går dere den samme ruten hver dag mens du har nesen i mobilen?

Fysisk og mental trening

Samværet med hunden blir mye morsommere hvis dere kan gjøre noe sammen, en form for aktivitet eller trening. Det styrker forholdet og er lærerikt og gøy både for hund og eier.

Buvik foreslår at dere i hvert fall finner noen alternative turløyper. Legg gjerne inn aktiviteter underveis, som at hunden lærer små triks og trener på lydighet. Dette kan dere også gjøre i hagen og innendørs.

– Jeg og hundene mine har en lek som går ut på at jeg lukker dem ute på gangen før jeg gjemmer godbiter rundt om i huset – bak møbler og under sofaputer. De elsker å snuse seg frem til godsakene, og dette er ypperlig mental trening for dem, forteller Buvik med et smil.

Økt livskvalitet for hund og eier

Det er ikke slik at alt samvær med hunden må dreie seg om trening. Av og til skal dere bare kose dere, og la hunden henge med på det som skjer.

– Poenget er at det lønner seg å investere tid og innsats i hundeholdet. Avkastningen er økt livskvalitet for både deg og din firbente venn, sier Buvik.

Vil du ha råd om aktiviteter tilpasset hunden din, eller ønsker du samvær med andre hundeeiere, kan du ta kontakt med den lokale hundeskolen eller melde deg inn i en hundeklubb.

Skal hunden få en lekekamerat?

Kan en hund nummer to være smart? Buvik er ikke avvisende til tanken.

– To hunder kan ha stor glede av hverandre. Forutsetningen er at du har lyst, tid, plass og økonomi til å ta deg av flere dyr. Det passer ikke for alle. Husk at du får dobbelt opp av det meste: ansvar, omsorg, stell og kostnader. Men forhåpentlig også glede, sier Buvik.

Du bør unngå å ha to valper samtidig. Det bør være minst et par år mellom hundene, ellers kan det oppstå rivalisering dem imellom. Og hvis du har en hann og en hunn, vil det oppstå utfordringer i løpetiden.

– Men hvis hunden din virkelig har separasjonsangst, hjelper det ikke med en hund til. Da er det mennesker hunden savner, understreker kennelklubbens talsperson.

Ha hunden med på jobb

Hvis du er ukomfortabel med å la hunden være hjemme mange dager i uken, kan du kanskje ha den med på jobb? Før var det mer vanlig å se hunder på arbeidsplassene. Nå er mange arbeidsgivere mer restriktive, ifølge Buvik.

– Kanskje fordi mange har byttet ut kontorceller med åpent landskap. I tillegg kommer hensynet til allergikere og folk som er redde for hunder. Kennelklubben mener mange arbeidsplasser kan legge til rette for at ansatte kan ha med hunden sin på jobb. En hund kan være både kontaktskapende og en trivelig sosial faktor på jobben, sier hun.

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneFritid