Bør du installere frostvakt?
Varmer opp rørene hjemme, på hytta og i båten.
– Jeg har sett mange eksempler på båteiere som gir blaffen i frostsikring. Det går fort veldig galt, sier Stig Hvide Smith, generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF).
Det er viktig å passe godt på rørene i boligen, på hytta og i båten. De siste ti årene har frostskader ført til erstatninger for nesten tre milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge. I fjor ble mange overrasket av sprengkulden, spesielt i områder som vanligvis ikke har så lave temperaturer.
En frostvakt er en liten varmeovn med lav effekt som brukes på steder er kulden kan føre til skader, for eksempei i båten, på hytta eller i kjelleren. Begrepet brukes også om varmekabler som monteres direkte på rør eller i takrenner og nedløpsrør.
Frostsikring av båt
– Frostsprengning gir betydelige skader som kan bli svært kostbare. På høsten må du gjøre båten din klar for kulda for å forebygge frostskader både i vannpumpa, ledningsnettet og kraner, for ikke å snakke om motoren, sier Smith.
Det er vanlig å tømme vanntankene om høsten. Hvis dette ikke er et alternativ, for eksempel fordi du bruker båten om vinteren, er det smart å installere frostvakt. Den går på strøm og er ganske rimelig, opplyser Smith. Han har to i båten sin.
– Med frostvakt kan jeg ha båten i vannet hele vinteren. Da får jeg også brukt den mer, sier han.
Viktig med tilsyn
Selv om du bruker frostvakt, må du se til båten din med jevne mellomrom. Sikringer kan gå, og strømmen kan bli brutt. Presenningen kan gå i stykker – eller være for tett slik at det oppstår kondens.
– Proffe båteiere ser til båten sin hver 14. dag hvis den ligger i vannet, og én gang i måneden hvis den ligger på land. Etter ekstremvær må du alltid sjekke en ekstra gang, sier generalsekretæren i KNBF, som deler mer informasjon på nettsiden sin.
Frostsikring hjemme og på hytta
Også bolig- og hytteeiere bør være forberedt på vinteren som kommer, mener Are Skaar Nielsen, fagsjef i Rørentreprenørene Norge. Steng og tøm utekranen til hageslangen, og sørg for at vannrør i boligen ikke kan fryse, råder han.
Når du er til stede og bruker vann, skal det en del til for at rør fryser. Men hvis du reiser bort, er det viktig at boligen eller hytta er tilstrekkelig oppvarmet.
– Steng hovedstoppekranen og åpne deretter en vannkran på for eksempel kjøkkenet eller badet for å lette på trykket i rørene, anbefaler Nielsen.
Forsikringen krever at varmen er på
Det å stenge hovedstoppekranen når du forlater hytta, og å holde huset eller hytta tilstrekkelig oppvarmet, er ikke valgfritt – det er et krav fra forsikringsselskapene, opplyser produktsjef Andreas Økland Amundsen i Gjensidige.
– Bygningen skal være så varm at det ikke kan oppstå vannskade som følge av frostsprengning. Det er vanskelig å gi et konkret svar på hvor varmt det må være – alle bygninger er litt ulike. Tommelfingerregelen er likevel minst ti grader. Da har du en buffer i tilfelle det blir sprengkaldt. Sørg for at hele bygningen er oppvarmet, sier Amundsen, som hver vinter får skademeldinger fra fortvilte hytteeiere.
– Vi har altfor mange eksempler på at folk har fått hytta si omgjort til en innendørs skøytebane etter en vannlekkasje som har fått holde på over tid, advarer han.
Varmekabler på rør og nedløp
Oppvarming kan skje med panelovner, varmepumpe eller varmekabler i gulv. Frostvakt skal i utgangspunktet ikke være nødvendig innendørs, påpeker Nielsen i Rørentreprenørene Norge.
– Når man bygger hus og hytter, bør vannrørene legges så dypt i bakken at de ikke kan fryse. Men på noen steder er det både dyrt og vanskelig å legge vannet frostfritt inn i bygningen. Som erstatning for frostfri dybde bruker man da gjerne varmekabler som tvinnes rundt rørene eller ferdige rør med varmekabler i isolasjonsstrømpe. Er dette aktuelt for deg, bør du ta kontakt med en profesjonell elektriker og rørlegger for å få på plass en solid og varig løsning, råder han.
Vær også oppmerksom på rør som ligger i nærheten av ventilasjonsluker i kjellerveggen. Innenfor slike luker kan det bli så kaldt at rørene «punktfryser» selv om rommet er oppvarmet. Her kan løsningen være varmekabler som legges rundt rørene og styres med termostat.
Også takrenner og nedløpsrør kan få isdannelser og blokkeringer om vinteren. Det er viktig å fjerne løv og rusk fortløpende. Som en tilleggssikring kan du også vurdere varmekabler som er laget for takrenner og nedløpsrør.
Nyttig informasjon
Advarer mot sprengkulden – Dette bør du gjøre med båten (KNBF)
Video: Vinterkonservering av innenbordsmotor når båten ligger på sjøen (KNBF)
Sist oppdatert: